fredag 22 mars 2013

Skivbutiksguide GBG: Bengans


Bengans är verkligen en klassiker bland skivaffärerna i Göteborg. Redan 1974 slog de upp dörrarna och sedan dess har många musikintresserade spenderat timmar med att botanisera i sortimentet. Det byggs just nu om. Jag kan tycka att det känns lite väl rörigt för min smak i dagsläget. Är kanske lite av en bakåtsträvare och tycker att Bengans inte behöver ny kostym. Butiken har ett stort CD-sortiment och en växande sektion med nypressad vinyl. Det verkar vara den delen av butiken som expanderar mest och det är ju roligt. Sedan finns det även begagnade CD-skivor och ett stort utbud av begagnad vinyl. Film finns även, både nytt och begagnat.

När jag handlar på Bengans blir det att jag antingen köper en begagnad CD, har hittat bra grejer för allt från 15 till 25 kronor. Sedan har de en vinylklubb vilket innebär att de annonserar ut att de har ett vinylsläpp. Det sker alltid på en lördag och ibland är det en gång i månaden och ibland varannan. Alltid svårt att veta när man ska vara där på dagen. Är man där när de öppnar får man verkligen armbåga sig mellan backarna och kommer man en timme senare är mycket bra utplockat. Tyvärr drar ju en del runt på vinylsläpp och dammsuger upp det de tycker är för billigt prissatt och säljer det vidare. Besökare bara plockar åt sig allt som kan vara intressant och står och går igenom högar med hundratals skivor som kan vara intressanta. Sedan fyller de stora resväskor med fynden. Tycker personligen att det är respektlöst mot andra besökare att göra så, men det är så det går till i dagsläget. Något jag tycker är ännu tråkigare är när skivprånglare gör samma sak. Det blir med andra ord bara svårare och svårare att fynda på tillställningar likt Bengans Vinylklubb.

Priserna är ibland lite lustigt satta. Relativt lätthittade och billiga skivor kan vara relativt dyra och dyrgripar kan ha riktigt humana priser. Det är alltid skoj för då kan man verkligen fynda. För att vara en storstad är priserna relativt bra, framför allt om man exempelvis jämför med vinylsläppen på Andra Långgatans Skivhandel. Nästa vinylklubb på Bengans är 6/4 och drar igång 10:00 på Stigbergstorget.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar