torsdag 28 mars 2013

Lyssnandet önskar alla en riktigt psykedelisk påsk

En påskhare, fjädrar i regnbågens alla färger, målandet av ägg och en snickare som återuppstår. Påsken är verkligen den mest psykedeliska högtiden av de alla. Det känns lite som klockan dras tillbaka till kärlekens sommar 1967. Vad kan då passa bättre än att lyssna på den ultimata psykedeliska plattan någonsin under påskhelgen? 13th Floor Elevators bildades 1965 av Roky Erickson, Tommy Hall och Stacy Sutherland i Austin, Texas. 1966 kom första singeln "You're Gonna Miss Me" och kritikerna spådde att Roky Erickson skulle bli den nya store flickidolen. Singeln sålde bra och framtiden låg för 13th Floor Elevators fötter. Även fullängdsplattan The Psychedelic Sounds of 13th Floor Elevators blev en succé och bandet drog ut på turné.

Bandet stack inte under stolen med att de älskade LSD. Det var tydligt när gruppen skulle in i studion för att spela in andra skivan. Enligt rykten var det en medlem, trummisen, som det gick att kommunicera med överhuvudtaget. Inspelningen var en mardröm för alla inblandade. Skivan Easter Everywhere släpptes i november 1967 och sålde inte alls. Det sägs att endast 10 000 exemplar såldes. Fram till 90-talet då den släpptes på CD var den i stort sett omöjlig att få tag på. När återutgivningen dök upp kallades plattan ett försvunnet psykedeliskt mästerverk och det är precis vad det är. Den låter inte som något annat. Det bubblar, fräser, strängar bänds i alla riktningar och ljudet svajar fram och tillbaka i en psykedelisk överdos. Överst ligger Roky Erickson och kvider likt ett brunstigt bergslejon.



Bandets interna slitningar började märkas rejält efter att plattan kommit ut. Tommy Hall var väldigt oberäknelig och försvann längre och längre in i den psykedeliska drogdimman, men den som var mest illa ute var Roky Erickson. Det var tydligt att hans relativt svaga psyke inte klarade av stora doser LSD. Under en konsert 1968 flippade han ut. Han fick diagnosen schizofren och den tidigare spådda nya flickidolen fick välja på fängelse eller mentalsjukhus när han blev tagen med marijuana året därpå. Han valde mentalsjukhus och genomgick elektrokonvulsiv behandling och medicinerades med Thorazine.

Efter att ha kommit ut från sjukhuset 1972 bildade han sakta men säkert ett nytt band som i slutändan blev Bleib Alien. En singel spelades in men det var först 1979 som han kom igång på riktigt igen. 15 nya låtar spelades in och gruppen kallade sig då Roky Erickson and the Aliens. Plattan I Think Of Demons kom 1980 och uppföljaren The Evil One dök upp året därpå. Sedan försvann Erickson från rampljuset ett tag och sägs flyttat hem till hans mamma. Erickson började prata om att hans kropp tagits över av en utomjording och hans vänner blev allvarligt oroliga för hans psykiska hälsa. Han ska under den här perioden enligt uppgifter ha trott att en hamburgare kostade flera miljoner, men att ett hus inte kostade värst många dollar. Ett intresse för post dök upp och han stal grannars post och tejpade upp på väggarna hemma. Han började även skriva brev till kändisar, både levande och döda.

Som tur är verkar Roky Erickson må lite bättre i dagsläget. 2010 kom musikaliska livstecknet True Love Cast Out All Evil. På plattan blir Erickson kompad av Okkervil River och det är en countrydoftande sida av Roky Erickson vi får möta. 9 maj spelar han på Trädgår'n i Göteborg. Tydligen är det ibland på rätt ostadiga ben han går upp på scen och han får ofta mycket hjälp från bandet för att komma ihåg låttexter, men han är en legend och var en av de allra första att spela psykedelisk rock.

Det mäktiga öpningsspåret "Slip Inside This House"


Den fantastiskt vackra "Dust" med fantastiskt Jug-spelande av Tommy Hall


Som en liten bonus: Roky Erickson and the Aliens - It's A Cold Night For Alligators


Lyssna på Spotify:
The 13th Floor Elevators – Easter Everywhere

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar