onsdag 13 februari 2013

Musik att skilja sig till

Det finns hur många album som helst som tar upp ämnet olycklig kärlek. Musik som jag lyssnar på handlar sällan om lycklig kärlek. Mitt liv blev tidigt som i boken/filmen High Fidelity. Skivor och dåliga förhållanden. Först spelade man in mixtapes till tjejen man var kär i för att sedan trösta sig med att sitta och lyssna på samma låtar när förhållandet tog slut. Bra musik och dåliga tjejer var min melodi på den tiden. Jag var dock inte heller guds bästa barn. När ett ex och hennes väninna jämförde mig och väninnans pojkvän så kom de fram till att han var en rak 30-väg med god sikt, medan jag var en kurvig motorväg i extremt dåligt väder.

Ett av mina favoritalbum någonsin är dubbelalbumet Here, My Dear av Marvin Gaye. Det finns många bra skilsmässoalbum, men i mitt tycke är det här det bästa. Skivan handlar om Gayes stormiga uppbrott med Anna Gordy, dotter till Motownbossen Berry Gordy. Det fanns en extrem svartsjuka mellan dem och långt innan det blev känt att Gaye träffat en ny kvinna så anklagade de varandra för att vara otrogna. Skivan riktigt osar av alla känslostormar. Ibland sjunger Marvin Gaye kärleksförklaringar till allt och alla för att i nästa stund spotta ur sig frenetiska hatramsor mot allt som har med kärlek att göra. Det är ärligt. Det är äkta känslor. Styrkan i skivan sitter just där. Tanken var från början att göra ett riktigt dåligt album till Motown och före detta svärfadern Berry Gordy. Ett album som bara skulle betala underhållet till Marvin Gayes son. När Gaye väl var i studion så blev det tvärtom. Han kom i djup kontakt med känslorna som bubblade i honom efter att Anna Gordy ansökt om skilsmässa. Skivan blev Marvin Gayes absolut djupaste och mest personliga platta någonsin.

När skivan släpptes 1978 var kritikerna inte nådiga. Here, My Dear kallades bisarr och icke-kommersiell. Skivan sålde dåligt och Marvin Gaye blev så besviken att han tvärt slutade att marknadsföra den. Motown gick samma väg och försökte inte heller marknadsföra den nämnvärt. Gayes nya förhållande sprack också och han flydde från Amerika på grund av de skulder hans extravaganta leverne gett honom. Han spelade in nytt material på Maui, genomförde en relativt framgångsrik europaturné för att i slutändan hamna i Belgien. Efter att i Belgien ha blivit kvitt ett över tio år långt drogmissbruk återvände han till USA. Där återgick han i missbruk och mådde psykiskt allt sämre. Redan under 60-talet hade han psykiska problem som resulterade i ett antal självmordsförsök. Bara fyra dagar innan Marvin Gayes tragiska död försökte han ta livet av sig en sista gång. Han hoppade då ut ur en bil som körde i full fart. Dagen före Marvin Gaye skulle fylla 45 blev han osams med sin far vilket resulterade i att fadern sköt honom två gånger. Skjutvapnet som användes var en revolver som Marvin gett honom för att kunna försvara sig mot inkräktare i hemmet.

Att plocka ut favoriter från Here, My Dear är nästintill omöjligt eftersom det är ett konceptalbum. Jag rekommenderar att du lyssnar på hela. Lyssna på hela skivan här: Marvin Gaye – Here, My Dear

"When Did You Stop Loving Me, When Did I Stop Loving You" är en av favoriterna på plattan


"Everybody Needs Love" är en annan stor favorit

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar